Şehzade Mahmud Dönemi ve Hayatı
11 Temmuz 2024

Şehzade Mahmud Dönemi ve Hayatı

Şehzade Mahmud, (1584 - 1602)

Şehzade Mahmud, Osmanlı Padişahı III. Murat döneminde Saruhan sancağında görev yapan III. Mehmet'in oğlu olarak doğmuş olup, annesi Haseki Halime Sultan'dır. Şehzade Mahmud cesur, savaşçı ruha sahip, yetenekli bir şehzade idi. Arapça ve Farsça dillerini öğrenmiştir. Devletin Asya'da Safevi, Avrupa'da Avusturya ile ilgili sorunları karşısında çözüm arayışı içinde oluşu, Şehzade Mahmud'un dikkatini çekmiş ve çözüm olabilecek tekliflerini babası Padişah III. Mehmet'e sunmuştur. Yetişkinliğin verdiği coşkuyla baba şefkatine sığınarak fikirlerini beyan etmiş fakat bu durum, Padişah'ın annesi Safiye Sultan ve Şehzade Mahmud'un annesi Halime Sultan arasında iktidar mücadelesine dönüşmüştür.

Şehzade Mahmud'u Ölüme Götüren Dikkat Çekici Sözleri

Osmanlı'nın Avrupa'da bulunan topraklarının egemenliği tehlikeye düştüğü sırada Avusturya ile 1593 yılında Haçova Savaşı başlamıştır. Devlet yönetiminde can sıkıcı gelişmeler yaşanırken Anadolu'da Celali isyanları başlamıştır. Padişah III. Mehmet isyanları bastırmak için uğraşırken, babasının durumunu gören Şehzade Mahmud, babası Padişah III. Mehmet'e hitaben; "Beni Serdar olarak Anadolu'ya salın, göreceksiniz ki kısa bir sürede eşkıya güruhunun hakkından geleceğim," diyerek isyanları bastırabileceği cesaretini padişah babasına anlatmaya çalışmıştır. Bu tür konuşmaları padişah babasına sürekli tekrar ediyordu. Söylediği bu sözler, etraftaki rakipleri tarafından dikkatle takip ediliyor, her kelimesi titizlikle yorumlanıyordu. En sonunda bu yorum, padişahı devirecek cesaret var yorumuna neden oldu.

Şehzade Mahmud'u Ölümüne Neden Olan Şüpheler
  • III. Mehmet, annesi Safiye Sultan'ın etkisinde kalan bir padişahtı. Safiye Sultan, torununun ordunun başına geçerek Anadolu'dan isyanları başarı ile bastırıp dönerse, İstanbul'da kahraman olarak karşılanacağını, bu durumun Devlet-i Ali'nin nizamı için kabul edilemez olduğunu, böyle bir durumda halkın desteği ile şehzadenin padişah bile olabileceğini oğlu Padişah III. Mehmet'e söyledi.
  • Şehzade Mahmud, babası Padişah III. Mehmet'in annesi ihtiyar valide Sultan tarafından yönetildiğini ve bu şekilde sorunların halledilemeyeceğini, devletin durumunun hiç de iyi olmadığını düşünüyordu. Bir defasında bunu annesi Halime Sultan ile de paylaştı. Bir falcıya başvurarak gelecekte ne olabileceği hakkında bilgi almaya çalıştılar. Falcıdan gelen bilgi yazılı olarak gelmiştir. Fakat mektup, şehzadenin annesine değil padişahın annesinin eline geçmiştir. Mektupta altı ay içinde oğlunun padişah olacağı yazılıydı. Bir hıyanet olduğunu sezinleyen padişah annesi Safiye Sultan durumu oğlu padişaha iletti.
  • Osmanlı devletinin bekası için birçok bölgede isyan bastırmak için uğraşan padişah, eline geçen bir mektupla şüpheleri daha da kuvvetlendi. Bu mektup, şehzade Mahmud ile bazı şeyhler arasında geçen padişah aleyhinde olduğu anlaşılan bir mektuptu. Mektupta Şehzade Mahmud'un yakında padişah olacağı şeklinde ibareler bulunuyordu.
Şehzade Mahmud'un Ölümü

Şüpheler üzerine Halime Sultan sorguya çekildi. Her ne kadar kendini savunsa da ölümden kaçamadı. O gece 30 adamı ile çuvallara doldurularak canlı canlı denize atıldılar. Şehzade Mahmud, ölümünden birkaç gün önce sarayda bulunuyordu. Günlerden cumartesi idi, ertesi gün Saruhan'a gitmek için yola çıkacaktı. Gece uyurken dilsiz ve sağır cellatlar tarafından boğazlanarak öldürüldü. Tabutunu gizlemek için tabutun üzerine bir şal atılarak ölenin kadın olduğu havası verilmeye çalışılmıştır. Rivayete göre, bunun kim olduğunu soran kişiye saray muhafızlarından biri "taze bir yiğitti," diyerek acısını ve bağlılığını dile getirmiştir.

Osmanlı Hanedanında İsmi Şehzade Mahmud Olan Diğer Şehzadeler
  • Şehzade Mahmud, Kanuni Sultan Süleyman'ın Fulane Hatun'dan olan ilk erkek çocuğudur. Henüz dokuz yaşındayken hastalıktan ölmüştür. (1512-1521)
  • Yavuz Sultan Selim'in kardeşi, II. Bayezid'ın oğlu olan Şehzade Mahmud, 1475-1506 yılları arasında kısa bir ömür sürmüştür. II. Bayezid'ın eşi Bülbül Hatun'dan olma oğludur. Saruhan (Manisa) ve Kastamonu sancaklarında vali olarak görevlendirilmiş, 1506 yılında Saruhan'da vefat etmiştir. Ölümünden sonra çocukları olan Emirhan ve Musa Bey, Yavuz Sultan Selim tarafından saltanat iddiasında bulunmamaları için öldürtülmüştür.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

İsfendiyar

11 Temmuz 2024 Perşembe

ޞehzade Mahmud'un babası Padişah III. Mehmet'e Beni Serdar olarak Anadolu'ya salın, göreceksiniz ki kısa bir sürede eşkıya güruhunun hakkından geleceğim, demesi cesurca bir çıkış değil mi? Bu sözlerin padişahı devirecek cesaret olarak yorumlanması ne kadar doğru?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

İsfendiyar, ޞehzade Mahmud'un bu çıkışı gerçekten cesurca. Genç bir şehzadenin böyle bir teklifte bulunması, kendine olan güvenini ve liderlik vasfını göstermektedir. Ancak bu sözleri padişahı devirecek bir cesaret olarak yorumlamak bence pek doğru değil. ޞehzade Mahmud sadece Anadolu'daki eşkıya sorununu çözmek için kendine güvendiğini ifade etmiş. Bu sözler, padişahın otoritesine meydan okumaktan çok, devletin sorunlarını çözmede aktif bir rol almak istediğini gösteriyor. Dolayısıyla, ޞehzade Mahmud'un bu sözlerini daha çok bir hizmet arzusu olarak görmek gerekir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Şehzade Süleyman Dönemi ve Hayatı

Şehzade Süleyman Dönemi ve Hayatı

Şehzade Mustafa Dönemi ve Hayatı

Şehzade Mustafa Dönemi ve Hayatı

Şehzade Camii Mimari Özellikleri

Şehzade Camii Mimari Özellikleri

Şehzade Ömer Dönemi ve Özellikleri

Şehzade Ömer Dönemi ve Özellikleri

Şehzade Selim Dönemi ve Hayatı

Şehzade Selim Dönemi ve Hayatı